Stanowiska KNF w sprawie polisolokat

W dniu 11 października 2016 r. na stronach internetowych Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) opublikowano stanowisko dotyczące produktów finansowych o charakterze polis lokacyjnych. W obszernym Stanowisku KNF odniosła się m.in. do kwestii charakteru sprawowanego przez nią nadzoru nad rynkiem ubezpieczeniowym, organów właściwych do podejmowania działań związanych z polisolokatami, natury produktów określanych mianem polisolokat, kwestii domniemanego zatwierdzenia produktów ubezpieczeniowych przez KNF, roli decyzji wydawanych przez KNF w zakresie pokrycia rezerwy techniczno – ubezpieczeniowej, uczestnictwa KNF w sprawach cywilnych dotyczących umów ubezpieczenia z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym oraz działań podejmowanych w związku ze znaczącym spadkiem wartości niektórych ubezpieczeniowych funduszy kapitałowych.

Treść stanowiska dostępna jest pod adresem:

_____

APB 171